Het dak is slechts één van de vele onderdelen van veelomvattende nieuwbouwprojecten. Toch is het een heel belangrijk aspect dat niet over het hoofd gezien kan worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het dak van uw nieuwbouwproject. Of u nu een bitumen, kunststof, PVC- of EPDM-dakbedekking zoekt: bij Jess Dakwerken B.V. zijn we ermee bekend. Hier leest u meer over de verschillende soorten daken waarmee we u graag helpen. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Nieuwbouw dakbedekking

Welk dak bij uw huis past, is niet alleen afhankelijk van het type woning. Ook uw wensen en behoeften spelen een belangrijke rol. Hier vertellen we meer over de verschillende soorten dakbedekkingen voor nieuwbouw. Wilt u meer weten? Dan staan we u graag te woord!

Vraag meer informatie

APP/Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel APP-dakbedekking of dakleer genoemd, is de meest gebruikte vorm van dakbedekking voor platte daken in Nederland. APP wordt gewonnen uit aardolie en is een beproefd materiaal om een dak mee te bedekken. Mits de juiste bewerkte APP gekozen wordt, gaat APP-dakbedekking minimaal twintig jaar mee. Dit is één van de redenen waarom mensen graag dit materiaal gebruiken om het dak mee te bedekken.  

Voordelen:

  • Erg goed bestand tegen weersinvloeden en invloed van ozon

  • Een goedkopere oplossing dan synthetische dakbedekkingen

Nadelen:

  • De levensduur van bitumen is aanzienlijk korter dan van synthetische dakbedekking

  • Gevoelig voor onkruid en planten

Levensduur: ± 20 jaar.

Kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken. Voordelen van kunststof dakbedekking zijn dat er geen brander aan te pas hoeft te komen en dat het milieuvriendelijker is dan bitumen dakbedekking. Dit komt doordat kunststof dakbedekking dunner en lichter is in gewicht en in veel gevallen ook 100% te recyclen is. Omdat het materiaal minder weegt, kan in veel gevallen ook worden volstaan met een lichtere onderconstructie. Kunststof dakbedekkingen zijn er in talloze soorten, maar kunnen in grote lijn onderverdeeld worden in EPDM- en PVC-dakbedekking.

PVC-dakbedekking

PVC is een afkorting van polyvinylchloride, een stof die volledig uit kunststof bestaat. Dit materiaal kan op drie verschillende manieren worden bevestigd op uw dak: losliggend, mechanisch bevestigd of gelast. Een PVC-dak wordt altijd in banen gelegd. PVC-dakbedekking is beter bestand tegen chemicaliën, maar wordt sneller aangetast door organische oplosmiddelen zoals bitumen en polystyreen. Dit is dan ook de reden dat PVC nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond wordt aangebracht. Er zit altijd een scheidingslaag tussen.

 

De minimale dikte van PVC-banen is 1,2 mm. De breedte varieert sterk, van 700 mm tot 3000 mm. De dakbanen worden in zowel gewapende als ongewapende uitvoering geleverd. Ze worden toegepast in losliggende geballaste én mechanisch bevestigde dakbedekkingssystemen.

Voordelen:

  • Ten opzichte van bitumen dakbedekking is PVC veel lichter en duurzamer

  • Een lichtere onderconstructie volstaat

  • Beter voor het milieu, vaak 100% recyclebaar

  • Veiliger te verwerken, omdat er geen brander nodig is

Nadelen:

  • PVC-dakbedekking is niet oliebestendig

Levensduur: ± 20 tot 30 jaar (afhankelijk van de dikte)

EPDM-dakbedekking

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Dit materiaal wordt vaak koud verlijmd, heeft niet veel onderhoud nodig en gaat ongeveer 40 jaar mee. Een EPDM-dak kan desgewenst vooraf in de fabriek op maat gemaakt worden, waarna het op het dak in één keer kan worden uitgevouwen. Bij vervanging is het materiaal 100% te hergebruiken, waardoor het minder milieubelastend is dan andere soorten dakbedekking. EPDM heeft als groot voordeel dat deze vrijwel naadloos op het dak wordt bevestigd. Doordat er minder naden zijn, is er ook aanzienlijk minder kans op lekkages. Daarbij is kunststof EPDM-folie erg flexibel en beter bestand tegen weersinvloeden dan bitumen dakbedekking.

 

EPDM kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht, maar niet direct over mastiek dakbedekking. Hiervoor dient de mastiek dakbedekking eerst te worden verwijderd of dient er eventueel een scheidingslaag te worden toegepast. EPDM bestaat in verschillende diktes van 1, 1,2 of 1,5 mm.

Voordelen:

  • Milieuvriendelijk en 100% recyclebaar

  • Ideale ondergrond voor groendak

  • Zeer elastisch

  • Snel aan te brengen

  • Erg goed bestand tegen weersinvloeden zoals regenbuien, UV-straling en ozon

Nadelen:

  • EPDM is erg gevoelig voor chloor en daarom geen goede oplossing voor dakbedekking in de buurt van zwembaden

  • EPDM is een niet-dampdoorlatende dakbedekking, waardoor het niet voor iedere toepassing geschikt is

Levensduur: ± 40 jaar

Zoekt u een dakdekker voor uw nieuwbouwproject?
Bel 0413 - 78 10 00

Contact opnemen